Slideshow image Slideshow image Slideshow image Slideshow image Slideshow image
Previous Next
Οινοποιήσιμα σταφύλια
 
 
 
 
 
 
 

Οινοποιήσιμα σταφύλια
Οινοποιήσιμες ποικιλίες σταφυλιών ιδανικές για την παραγωγή κρασιού ή τσίπουρου, χωρισμένες σε δυο κατηγορίες λευκές και έγχρωμες.

 
 
 
 
 
  Λευκές ποικιλίες
 


Chardonnay (Σαρντονέ)
Γαλλική ποικιλία, ζωηρή, γόνιμη, μέτρια παραγωγική, ευαίσθητη στον βοτρύτη, το ωιδιο, ιδιαίτερα στο στάδιο πριν την έναρξη του περκασμου, το μολυσματικό εκφυλισμό και την ξηρασία.
Προτίμα δροσερές και όψιμες ζώνες, σε αμπελώνες με βόρεια έκθεση και εδάφη αργιλασβεστωδη, ασβεστώδη, βαθιά.
Ξεκίνα την βλάστηση στα μέσα του Μάρτη και ωριμάζει στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου.
Κάθε κληματίδα φέρνει 2 μικρά σταφύλια συνόλου 100γρ.
Το κρασί του παρουσιάζει ισορροπία σε αλκοόλη και οξύτητα.
Είναι λιπαρό και πλούσιο σε άρωμα.


ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ


Sauvinion blanc (Σοβιβιόν μπλάν)
Γαλλική ποικιλία, ζωηρή, γόνιμη, μέτρια παραγωγική, πολύ ευαίσθητο στο βοτρύτη, ευαίσθητο στο ωιδιο, το μολυσματικό εκφυλισμό, την ίσκα και την εουτυπα.
Προτίμα εδάφη ασβεστώδη, άλλα και πυριτικά, αμμώδη, καλής έκθεσης, όχι πολύ γόνιμα και υγρά.
Ξεκίνα την βλάστηση στα τέλη του Μάρτη και ωριμάζει τέλει Αυγούστου.
Κάθε κληματίδα φέρνει 2 μέτρια σταφύλια που δεν ξεπερνούν τα 200γρ.
Με τις κατάλληλες ενέργειες, το σαυβιγνον μπορεί να δώσει ξηρά κρασιά, αρωματικά, άριστης ποιότητας.


ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ


Αθήρι
Πολύ ζωηρό, εύρωστο, γόνιμο, παραγωγικό, ανθεκτικό στις ασθένειες, με εξαίρεση στο ωιδιο και τον βοτρύτη, μέτρια ανθεκτικό στην ξηρασία. Προσαρμόζεται σε διαφορετικούς τύπους εδάφων προτιμώντας τα ελαφρά ασβεστώδη έως αργιλασβεστώδη εδάφη.
Ξεκινά την βλάστηση στα τέλη του Μάρτη και ωριμάζει νωρίς, συνήθωσ το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου.
Κάθε καρποφόρα κληματίδα φέρνει 2 σταφύλια, μεγάλα περίπου 300gr. Ράγες με πρασινοκίτρινο λεπτό φλοιό και σάρκα γλυκιά, χυμώδη.
Δίνει κρασιά μέτριου αλκοολικού τίτλου, ελαφρά αρωματικά, μικρής όμως οξύτητας.


ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ


Αμάσι (Όψιμο Εδέσσης)
Λευκό σταφύλι κατάλληλο για οινοποίηση.
Παραγωγικό με μεγάλα τσαμπιά, κάθε ράγα τους φέρει 1-3 κουκούτσια.
Είναι υψηλόβαθμο στις αλκοόλες οπότε χρησιμοποιείται και για απόσταξη με πολύ καλά αποτελέσματα.


ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ

Ασύρτικο
Εκπληκτική, πολυδύναμη, λευκή ελληνική ποικιλία.
Είναι ζωηρό, εύρωστο, γόνιμο, παραγωγικό, ικανοποιητικά ανθεκτικό στις περισσότερες ασθένειες και στην ξηρασία.
Μπορεί να προσαρμοστεί σε διαφορετικούς τύπους εδαφοκλιματικων συνθηκών διατηρώντας τις ιδιότητες του.
Ξεκίνα τη βλάστηση στα τέλη του Μάρτη και ωριμάζει το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου.
Κάθε καρποφόρα κληματίδα φέρνει 2 σταφύλια μέτρια έως μεγάλα 350γρ.
Ράγες με φλοιό μέτριου πάχους, διάφανο, κιτρινόχρυσου χρωματισμού και σάρκα εύχυμη, μαλάκια, με ευχάριστα υπόξινη γεύση.
Κρασί υψηλού αλκοολισμού, υψηλής οξύτητας, σπάνια χαρακτηριστικά για λευκό μεσογειακό οίνο. Ευχάριστο άρωμα, άλλα οξειδώνεται εύκολα, γι' αυτό θέλει ιδιαίτερη προσοχή στην οινοποίηση του.


ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ

Μαλαγουζιά
Φυτό ζωηρό, εύρωστο, παραγωγικό, ευαίσθητο στο βοτρύτη και το ωιδιο.
Ανθεκτικό στην ξηρασία. ξεκίνα την βλάστηση στα μέσα Μαρτίου και ωριμάζει τέλη Αυγούστου.
Κάθε καρποφόρα κληματίδα φέρνει 1-2 σταφύλια που ξεπερνούν τα 350γρ.
Ράγες με λεπτό φλοιο, κιτρινόχρυσου χρωματισμού και σάρκα μαλακή, εύχυμη και γλυκιά.
Δίνει ποιοτικά υψηλόβαθμα κρασιά, μέτριας οξύτητας, αρωματικά.


ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ

Μοσχάτο Αλεξανδρείας
Μέτριας ζωηρότητας φυτό, γόνιμο, παραγωγικό, ευαίσθητο στο ωιδιο, τον περονόσπορο, το βοτρύτη, την ευδαιμιδια και μέτρια ανθεκτικό στην ξηρασία.
Προτίμα εδάφη πλούσια σε ανθρακικό ασβέστιο, μέσης γονιμότητας, επικλινή και περιοχές με υψόμετρο, οπού δίνει τον καλύτερο χαρακτήρα.
Ξεκίνα τη βλάστηση του νωρίς, στα μέσα του Μάρτη και ωριμάζει αρχές Σεπτέμβρη.
Κάθε καρποφόρα κληματίδα φέρνει 1-2 σταφύλια που ξεπερνούν τα 300γρ.
Ράγες με αρκετά παχύ φλοιο, κιτρινοχρυσου χρώματος, με σάρκα χυμώδη και γλυκιά.
Στο κατάλληλο εδαφολογικό περιβάλλον, μπορεί να δώσει ξηρά κρασιά, υψηλόβαθμα, μέτριας οξύτητας, με έντονα αρωματικά στοιχεία που οξειδώνονται εύκολα, γι αυτό απαιτεί προσοχή στην οινοποίηση του, άλλα κυρίως δίνει έξοχα γλυκά κρασιά.


ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ

Ντεμπίνα
Φυτό εύρωστο, γόνιμο, παραγωγικό, σχετικά ευαίσθητο στην ξηρασία. κρασί ξηρό, μέτριου αλκοολικού τίτλου, ιδιαίτερο άρωμα.

ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ

Σαββατιανό
Μέτριας ζωηρότητας φυτό, γόνιμο παραγωγικό, ανθεκτικό στον περονόσπορο, το ωιδιο και την ξηρασία.
Δίνει τον καλύτερο του χαρακτήρα σε εδάφη ξηρά, ασβεστώδη μέσης γονιμότητας.
Ξεκίνα τη βλάστηση στα τέλη του Μάρτη και ωριμάζει μέσα Σεπτέμβρη.
Κάθε κληματίδα φέρει 2 σταφύλια μέτρια έως μεγάλα, που ξεπερνούν τα 450γρ.
Ράγες με λεπτό φλοιο, μαλακή σάρκα και 2-3 γιγαρτα.
Το σαββατιανό, σε περιοχές με κάποιο υψόμετρο και με καλή ισορροπία ανάμεσα στην αλκοόλη και την οξύτητα, μπορεί να προσφέρει αξιόλογα λευκά κρασιά.


ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ
 
  Ερυθρές ποικιλίες
 

Cabernet S. (καμπερνέ σοβ.)
Γαλλική ποικιλία, ζωηρή, γόνιμη, μέτρια παραγωγική, ευαίσθητη στο ωιδιο, την εουτυπιωση, την ίσκα, τη φομοψη, την ερινωση, και πολύ ευαίσθητο στην ξηρασία.
Προτίμα εδάφη βαθιά ημιορεινών και ορεινών περιοχών, δροσερά, με καλή ικανότητα συγκράτησης νερού, μέτριας γονιμότητας.
Ξεκίνα την βλάστηση αρχές με μέσα Απρίλη και ωριμάζει το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απρίλη.
Κάθε κληματίδα φέρνει 2-3 σταφύλια μικρά, που δεν ξεπερνούν τα 150γρ.
Με μικρές ράγες και παχύ φλοιο.
Δίνει κρασιά με έντονο χρώμα, υψηλό αρωματικό δυναμικό, σε αναμείξεις με άλλα κρασιά, αρκεί ένα ποσοστό 5-10% για να δώσει το δικό της χαρακτήρα στο τελικό προϊόν.


ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ

Merlot (Μερλότ)
Γαλλικής προελεύσεως ποικιλία, ζωηρή, γόνιμη, μέτρια παραγωγική, ευαίσθητη στον περονόσπορο και τα τζιτζικακια και σχετικά ευαίσθητο στο βοτρυτη πρώιμη εκπτυξη των οφθαλμών που το καθιστούν ευαίσθητο στους παγετούς της άνοιξης.
Προτίμα εδάφη αργιλοαμμωδη, αργιλασβεστωδη, δροσερά, βαθιά, ημιορεινών και ορεινών περιοχών.
Ξεκίνα την βλάστηση στα μέσα του Μάρτη και ωριμάζει τέλει Αυγούστου.
Κάθε κληματίδα φέρνει 2 σταφύλια μέτρια, που δεν ξεπερνούν τα 250-300γρ.
Το κρασί που δίνει είναι υψηλού αλκοολικού τίτλου, καλής οξύτητας, μαλακό με χαρακτηριστικό άρωμα.


ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ

 

MUSCAT DE HAMBOURG (Μοσχάτο Αμβούργου)
Ζωηρό φυτό, γόνιμο, πολύ παραγωγικό. ευαίσθητο στον μολυσματικό εκφυλισμό τον περονόσπορο και το ωιδιο.
Για την αποφυγή της ανθορροιας, χρειάζεται κορφολόγημα στα 3-4 φύλλα πάνω από το τελευταίο τσαμπί, στην αρχή της άνθησης.
Προτίμα εδάφη βαθιά, δροσερά, θερμών, ξηρών και μη παγετοπληκτων περιοχών.
Ξεκίνα την βλάστηση στα τέλη του Μάρτη και ωριμάζει τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου.
Κάθε κληματίδα φέρνει 2 σταφύλια μέτρια έως μεγάλα, 500γρ.
Το κρασί του είναι χωρίς αξιώσεις, άλλα μπορεί να δώσει πολύ καλής ποιότητας αποστάγματα. Σε αναμείξεις μικρής ποσότητας με άλλα κρασιά, μπορεί να βελτίωση το άρωμα τους.
Κατάλληλο και για επιτραπέζια χρήση λόγο της πολύ γλυκιάς και γευστικής της σάρκας, κάθε ράγα φέρει 2-3 κουκούτσια.


ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ

Sinsaut (Σενζώ)
Μέσης ζωηρότητας φυτό, γόνιμο, πολύ παραγωγικό, ευαίσθητο στο ωιδιο, τα ακαρεα, το βοτρύτη, την ευτυπιωση, τη χλώρωση σιδήρου και ανθεκτικό στην ξηρασία.
Προτίμα εδάφη ξηρά, χαλικώδη, αμμώδη, φτωχά, σε πλάγιες καλής έκθεσης, θερμών περιοχών.
Ξεκίνα την βλάστηση στα μέσα του Απρίλη και ωριμάζει στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου.
Κάθε κληματίδα φέρνει 2 σταφύλια μεγάλα, 400γρ.
Το κρασί είναι πλούσιο σε σάκχαρα, μέτριας οξύτητας, με κάλο χρώμα όταν οι αποδόσεις είναι κανονικές.


ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ

Syrah (Σιράχ)
Φυτό ζωηρό, γόνιμο, μέτρια παραγωγικό, ευαίσθητο στα ακαρεα, τα τζιτζικακια, το βοτρύτη, τους παγετούς της άνοιξης, την ξηρασία και τους άνεμους.
Προτίμα εδάφη σχιστολιθικά, γρανιτικά, αρκετά βαθιά και σε περιοχές με δροσερό όχι υγρό άλλα ούτε πολύ ξηρό κλίμα.
Ξεκίνα την βλάστηση στα τέλει Μαρτίου και ωριμάζει τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτέμβρη.
Κάθε κληματίδα φέρνει 2 σταφύλια μέτρια που πλησιάζουν τα 250γρ.
Ανάλογα με το έδαφος και την περιοχή, η ποικιλία αυτή μπορεί να δώσει κρασιά λιγότερο, η περισσότερο «δυνατά», μέτριας οξύτητας, με έντονο βαθύ χρώμα, έντονα αρώματα, που γίνονται συνθετότερα κατά την παλαίωση.


ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ

Αγιωργίτικο (Μαύρο Νεμέας)
Φυτό μέτριας ζωηρότητας και ευρωστίας, γόνιμο, πολύ παραγωγικό, πολύ ευαίσθητο στο ωιδιο και τις ιώσεις, μέτριο στον περονόσπορο, την ξηρασία και την έλλειψή καλίου.
Ξεκίνα την βλάστηση τέλος Μάρτη και ωριμάζει μετά τις 20 Σεπτέμβρη.
Κάθε καρποφόρα κληματίδα φέρνει 1-2 σταφύλια που ξεπερνούν τα 400γρ.
Ράγες με παχύ φλοιο, κυανομελανου χρωματισμού και σάρκα άχρωμη, εύχυμη, μαλακή, γλυκιά, ελαφρά υπόξινη.
Δίνει αξιόλογο γλυκό κρασί σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο.


ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ

Λημνιό
Φυτό μέτρια ζωηρό, γόνιμο, παραγωγικό, πολύ ανθεκτικό στην ξηρασία και στις περισσότερες ασθένειες με εξαίρεση τον περονόσπορο.
Προσαρμόζεται καλά στα περισσότερα εδάφη, με προτίμηση στα ξηρικα, άγονα, πετρώδη εδάφη.
Ξεκίνα την βλάστηση το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μάρτη και ωριμάζει μέσα Σεπτέμβρη.
Κάθε καρποφόρα κληματίδα φέρνει 2-3 σταφύλια, περίπου 250γρ.
Ράγες μέτριες με μέτριο παχύ φλοιο, ερυθρομελανου χρωματισμού και σάρκα άχρωμη, ανθεκτική, στυφή, όξινη, με ελαφρύ, ιδιαίτερο άρωμα.
Δίνει κρασί σχετικά υψηλόβαθμα, μέτριας οξύτητας, με ελαφρύ ιδιαίτερο άρωμα.


ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ

Μαυροδάφνη
Μέτριας ζωηρότητας φυτό και ευρωστίας, γόνιμο, παραγωγικό, ευαίσθητο στην ξηρασία και τον περονόσπορο, μέτρια ανθεκτικό στο ωιδιο. Πολλές φορές εμφανίζει ανθορροια, ιδιαίτερα όταν βρέχει την περίοδο ανθοφορίας.
Για την καλλιέργεια του πρέπει να αποφεύγονται εδάφη βάρια, γόνιμα που οδηγούν σε αυξημένες αποδόσεις, υποβιβάζοντας την ποιότητα.
Ξεκίνα την βλάστηση του στα τέλη του Μάρτη και ωριμάζει αρχές με μέσα Σεπτέμβρη.
Κάθε καρποφόρα κληματίδα φέρνει 1-3 σταφύλια περίπου 250γρ.
Ράγες με παχύ φλοιο, ερυθρομελανου χρώματος, με σάρκα άχρωμη, μαλακή, γλυκιά, ελαφρά στυφή.
Όταν καλλιεργείται σωστά, στο κατάλληλο εδαφολογικό περιβάλλον, δίνει κρασιά ξηρά, υψηλόβαθμα, μέτριας οξύτητας, με κάλο χρώμα, όπως και θαυμάσια γλυκά κρασιά.


ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ

Μοσχοφύλερο
Φυτό ζωηρό, εύρωστο, παραγωγικό, ευαίσθητο στο περονόσπορο.
Δίνει κρασί λευκό υψηλού αλκοολικού τίτλου με καλή οξύτητα.


ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ

Ξυνόμαυρο (Μαύρο Ναούσης)
Ζωηρό φυτό, εύρωστο, γόνιμο, παραγωγικό, ευαίσθητο στο ωιδιο, το βοτρύτη και πολύ ευαίσθητο στην ξηρασία.
Αρέσκεται σε εδάφη ελαφρά ως μέσης μηχανικής σύστασης και κυρίως σε εδάφη με καλή στράγγιση, ασβεστώδη, ουδέτερα έως αλκαλικά, μέσης γονιμότητας εδάφη που του εξασφαλίζουν ομαλή τροφοδοσία σε νερό.
Ξεκινάει την βλάστηση το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απρίλη και ωριμάζει μετά τις 20 Σεπτέμβρη.
Κάθε καρποφόρα κληματίδα φέρει 2-3 σταφύλια που φτάνουν τα 400γρ.
Οι ράγες έχουν φλοιο παχύ κυανομελανου χρωματισμού, και σάρκα άχρωμη, χυμώδη και υπόξινη.
Το ξινομαυρο, σαν πολυδύναμη ποικιλία που είναι, μπορεί να δώσει διαφορετικούς τύπους κρασιών.


ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ

Παμίδι
Είναι ζωηρό, εύρωστο, γόνιμο, παραγωγικό φυτό, πολύ ευαίσθητο στο βοτρύτη και την όξινη σήψη.
Προτίμα εδάφη καλής στράγγισις, και περιοχές επικλινείς, μειωμένης ατμοσφαιρικής υγρασίας, για να μην σαπίζει.
Ξεκίνα την βλάστηση του αρχές Απρίλη και ωριμάζει αρχές με μέσα Σεπτέμβρη.
Κάθε καρποφόρα κληματίδα φέρει 2 σταφύλια, μεγάλα κι αρκετά πυκνοραγα.
Ράγες με λεπτό ρόδινο φλοιο, και σάρκα άχρωμη, εύχυμη και γλυκιά.
Δίνει υψηλόβαθμα κρασιά, μικρής οξύτητας, φτωχά σε χρώμα.


ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ

Ροδίτης κόκκινος (αλεπού)
Ζωηρό φυτό, εύρωστο, γόνιμο, παραγωγικό, ευαίσθητο στον περονόσπορο, το μολυσματικό εκφυλισμό και τον ίκτερο, σχετικά ανθεκτικό στην ξηρασία.
Εμφανίζει έντονη ανθορροια κάτω από συνθήκες μεγάλης ζωηρότητας.
Προτίμα εδάφη ελαφρά ασβεστώδη, μέσης γονιμότητας και περιοχές με υψόμετρο οπού η ποικιλία δίνει τον καλύτερο της χαρακτήρα.
Ξεκίνα την βλασθς του αρχές Απρίλη, και ωριμάζει μετά τις 20 Σεπτέμβρη.
Κάθε καρποφόρα κληματίδα φέρει 2 σταφύλια που ξεπερνούν τα 450γρ.
Ράγες με μέτρια λεπτό φλοιο, ροδολευκου, ως ερυθροροδινου χρώματος, και σάρκα μαλακή ως τραγανή, εύχυμη, γλυκιά και μέτρια αρωματική.
Στα κατάλληλα εδάφη ορεινών περιοχών και με μέτριες αποδόσεις ανά πρέμνο, ο Ροδίτης μπορεί να δώσει αξιόλογα ξηρά κρασιά, με καλή ισορροπία ανάμεσα στην αλκοόλη και την οξύτητα, με κάλο άρωμα.


ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ

Φωκιανό
Φυτό μέτριας ζωηρότητας, γονιμότητας, παραγωγικότητας, ανθεκτικότητας στις περισσότερες μυκητολογικές ασθένειες και την ξηρασία.
Η βλάστηση ξεκίνα το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απρίλη και ωριμάζει αρχές Σεπτέμβρη.
Κάθε καρποφόρα κληματίδα φέρει 2-3 μεγάλα σταφύλια πάνω από 500γρ.
Το φωκιανο δίνει κρασιά μέτριου αλκοολικού τίτλου, μέτριας οξύτητας, φτωχά σε χρώμα.


ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ